Naturpark Amager

Storslået natur et stenkast fra byen

Naturpark Amager

I Naturpark Amager fletter en unik natur sig ind i byen og skaber en smeltedigel af naturoplevelser, friluftsliv, leg og fordybelse. Her kan du udforske en selvsået birkeskov skabt af frø, der er blæst ind fra Sverige, studere det unikke plante- og fugleliv og dyrke et væld af forskellige friluftsaktiviteter.

I Naturpark Amager finder du storslået natur og en lang kyststrækning, lige midt i hovedstadsområdet og under en halv times spadseretur fra Københavns Rådhus. Naturparken strækker sig fra Islands Brygge i nord, langs det vestlige Amager, gennem Amager og Kalvebod Fælled, Kongelunden og til Sydstranden ved Dragør.

I det sammenhængende landskab på mere end 3500 hektar finder du naturtyper som strandeng, strandoverdrev, rørskov, søer, mose, strand- og kystlandskaber og noget så specielt som en selvsået birkeskov, der er skabt af frø blæst ind fra Sverige.

Fra havbund til rig natur

Naturpark Amager er levested for en lang række dyre- og plantearter for eksempel sjældne arter som kødfarvet gøgeurt, liden vintergrøn, blå iris og sommerfuglen ilia, som du kan være heldig at se, hvis du holder øje. Dele af naturparken er beskyttet fuglereservat, og parken er et af de steder i landet, hvor du kan opleve flest forskellige fuglearter.

Landskabet omkring Kalvebod Fælled og dele af Amager Fælled er oprindelig havbund. Under 2. Verdenskrig blev Kalvebod Fælled inddæmmet, mens Amager Fælled fra 1950’erne blev fyldt op af husholdnings- og byggeaffald. Efterfølgende blev området militært øvelsesareal og afspærret for offentligt brug.

Da Naturstyrelsen overtog området i 1984, åbnede de det igen for befolkningen, så københavnere og andre kunne få glæde af områdets mange muligheder for naturoplevelser.

Mange forskellige friluftsaktiviteter

Naturpark Amager er ramme for vidt forskellige natur- og friluftsaktiviteter og besøges af omkring en million gæster årligt. Pendlere, motionister og turister benytter parkens stier og veje til cykling, løb, rulleskøjtekørsel, gåture, ridning og meget andet. Kyststrækningen benyttes af blandt andet sejlere, sportsfiskere, kitesurfere og badende. Hver uge overnattes og camperes der på naturparkens shelterpladser, mens blandt andre ornitologer, fotografer og botanikere nærstuderer områdets mangfoldige natur.

Desuden rummer naturparken en golfklub, en modelflyveplads, historiske millitæranlæg – herunder Kongelundsfortet – en række fugletårne, en nyplantet byskov og meget meget mere.

Besøg Naturpark Amagers hjemmeside

Information

Hvem
København, Dragør og Tårnby Kommuner samt Naturstyrelsen og By & Havn
Mærket
Størrelse
3.500 ha