Om Danske Naturparker

Danske Naturparker er et kvalitetsstempel, der administreres af Friluftsrådet, som sikrer dig de bedste oplevelser i naturen. I Danmark findes der 16 naturparker og pilotnaturparker fordelt over hele landet.
naturpark

Danske Naturparker er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. 

Mærkningsordningen Danske Naturparker sikrer en langsigtet planlægning og udvikling af natur, kultur og friluftsliv i samspil med en landdistriktsudvikling til gavn for bosætning, turisme og øvrige erhverv i naturparken. 

Danske Naturparker blev stiftet i 2013, og siden er der løbende kommet nye naturparker til. 

Kort over forskellige parker i Danmarks natur

Hvad er en naturpark?

En naturpark er kort fortalt et område, hvor pleje, beskyttelse og benyttelse af naturen kombineres. Der er plads til både natur og mennesker, fordi benyttelsen tilrettelægges bæredygtigt, så de værdifulde landskaber og naturområder bevares. 

Et bærende element for etableringen af en naturpark er princippet om inddragelse og frivillighed. Inddragelse af borgere, lodsejere, frivillige foreninger m.fl. før, under og efter etableringen af en naturpark skaber forståelse, ejerskab og medansvar blandt de involverede aktører. Princippet om frivillighed sikrer, at den enkelte borger, lodsejer, forening m.v. selv har indflydelse på, hvor meget de vil engagere sig i naturparken.

Hvordan bliver man optaget?

For at blive et område kan blive certificeret som dansk naturpark skal det opfylde 10 kriterier. 

  1. Minimum 50 % af naturparkens areal skal være beskyttet natur.  Ved beskyttet natur menes som udgangspunkt: Natura 2000-områder, arealer omfattet af naturbeskyttelsesloven, klitfredede arealer, offentlig og privat urørt skov,
    små naturarealer omfattet af skovlovens § 28, samt Jagt- og Vildtforvaltningsloven. 
  2. Naturparken skal have en præcis geografisk afgrænsning.
  3. Naturparken skal have en administrativ ansvarlig medarbejder.
  4. Naturparken skal have et naturparkråd.
  5. Naturparken skal tilvejebringes den nødvendige økonomi til drift og udvikling af naturparken samt realisering af naturparkplanen. 
  6. Naturparken og dens afgrænsning skal være en del af kommuneplanen eller et tillæg til denne.
  7. Naturparken skal forankres lokalt gennem inddragelse af borgere og lodsejere.
  8. Der skal være en koordineret formidling af naturparken for både danske og udenlandske besøgende.
  9. Naturparken skal have mindst én naturvejleder tilknyttet.
  10. Der skal foreligge en godkendt naturparkplan og denne skal være politisk vedtaget.

Pilotnaturparker

Hvis processen hen mod at få etableret en naturpark kræver ekstra tid og ressourcer, er det muligt at blive godkendt som pilotnaturpark først. Pilotnaturparker kan få del i mange gode muligheder som mærkningsordningen indebærer – men uden at kunne bruge navn og Danske Naturparker-logoet.

At få udnævnt en pilotnaturpark kan derfor være en god måde at starte og styrke arbejdet mod at få etableret en naturpark i kommunen.

Hvem er involveret?

Danske Naturparker administreres af Friluftsrådet. De enkelte naturparker administreres og drives som regel af kommuner, Naturstyrelsen eller andre jordejere. Naturparkerne har dog hver især et brugerråd, hvor forskellige lokale foreninger og lodsejere er med til at sætte retningen for naturparken.

Friluftsrådet faciliteter også et netværk for medarbejdere i naturparker og pilotnaturparker, som skaber mulighed for faglig udvikling og sparring på tværs af landet. 

Danske Naturparkers Nationalkomité vurderer alle ansøgningerne om at blive optaget i Danske Naturparker, og det er Friluftsrådets bestyrelse, der afgør, om et område kvalificerer sig til at blive optaget i mærkningsordningen. 

Danske Naturparker er desuden en del af det europæiske naturparknetværk EUROPARC.

Du kan læse mere om Danske Naturparker, og hvordan man bliver optaget i ordningen på Friluftsrådets hjemmeside.